Тайните на Кашмира...

Зимният сезон убедително настъпва, времето се застудява и всеки от нас се нуждае от комфортна, мека и топла дреха. През годините именно кашмирът и по-конкретно кашмирените пуловери са се доказали като един от най-добрите избори за зимния сезон. Какво обаче купуваме под названието “кашмир” и как дреха, чиято стандартна цена варира между 1000 и 2000 лева, днес може да бъде закупена за 25?

Истината е, че повечето “кашмирени” пуловери всъщност съдържат в себе си около 5% -10% кашмир, а останалата част от продукта е изградена от акрил, както и други не толкова скъпи нишки. Пуловерите, които са изцяло от кашмир обикновено са изтъкани от по-дебела прежда с дълги нишки, които запазват интегритета им за дълго време. Кашмирените нишки са фини и гладки, придавайки така наповторимата мекота на кашмирения пуловер. Всеки производител има различен подход към обработката на кашмира, като най-скъпите марки не механизират производството си, а използват човешки ресурс, което допълнително оскъпява продукта. За съжаление тези пуловери са много "капризни" и много лесно се повреждат.Накратко, ако наистина искаме да закупим изцяло кашмирен пуловер за зимата, то трябва да отделим не малък бюджет за целта.

За радост на всички нас обаче има и кашмирени пуловери, които успяват успешно да се доближат до качеството на изцяло кашмирените и то на достъпни цени. Тези пуловери обикновено са много издръжливи на носене и далеч не толкова капризни на пране и са също така красиви, меки и топли.